Dec 24, 2012

Pizza Daging

Assalamualaikum.

Bismillahirrahmanirahim.
Selesai membuat Pizza daging tadi petang pada 24/12/12, di atas permintaan akak ''tersayang''. Ngada-ngada betul dia, nasib baik ada adik yang sangat ''rajin'', ehem apa salahnya sekali-sekala masuk bakul angkat sendiri. Geli pembaca membaca post kali ini. Mohon maaf ya.

Bahan doh:
500g tepung roti(Fiqa guna tepung blue key halus lagi putih)
10g yeast/mauripan
1tbs gula
1/2tbs garam
1cawan air suam
sedikit oregano
1tbs butter/olive oil

Larutkan serbuk yeast/mauripan di dalam cawan berair suam.
Kacau dan biarkan hingga berbuih dalam masa 10minit.
Kemudian campurkan dengan gula dan kacau lagi.
Masukkan tepung , garam dan oregano ke dalam bekas.
Gaul rata.
Masukkan air bancuhan tadi dan uli doh tersebut sehingga lembut.
Jika kurang air, tambah air, jika terlebih air tambah tepung.

Macam tak biasa pula, hehe.

Uli sehingga lembut, letak butter/olive oil dan uli semula.
Tutup doh dengan kain basah.
Biarkan selama 1jam.
Doh akan bangkit/naik/ehem-ehem/janji naik.




Tengoklah betapa naiknya dia.
Bahagiakan jadi 2 bahagian.
Letak dalam loyang dan tekan doh menyebar ke serata tempat.





Bahan toping:
Sos tomato 
Sos cili
Daging kisar
Hot dog
Isi ketam
Oregano
Cendawan butang
Mozarella/Parmesan




Kiri: kalau dekat Pizza H** 
Kanan: kalau buat sendiri
Mohon jangan cakap pada sesiapa. Jahat betul fiqa ni.
Sapu rata sos tomato & sos cili.
Tabur daging kisar.
Bakar 20minit/180'C
Tabur hot dog,isi ketam, cendawan butang dan oregano.
Tabur keju.
Bakar 10minit/180'C

Siap!





Ada juga cara lain di mana daging kisar itu ditumis seketika bersama bawang besar.
Masak hingga separuh masak kemudian terus tabur di permukaan doh bersama-sama bahan toping yang lain.

No comments:

Post a Comment