Dec 25, 2012

Muffin Keju Badam Potong

Assalamualaikum.

Dengan sesuka hatiku mengubah nama sebenar muffin tersebut. Sebenarnya Muffin Keju Chip Coklat, tapi disebabkan oleh chip coklat dekat rumah di masuki semut, terpaksalah saya menukarnya dengan badam. 

Tak mengapalah, dah memang rezeki semut mut mut tu, takpe takpe *pijak-pijak semut tu.


Om nom nom nommm :3

Bahan:
220g tepung gandum
10g serbuk koko
150g minyak masak(fiqa guna minyak jagung)
150g susu segar
50g cheddar(parut halus)
150g gula perang
13g serbuk penaik
1sudu teh garam
2biji telur
kacang badam secukupnya
cawan muffin

Dalam mangkuk adunan, satukan minyak,susu segar, gula perang, telur dan garam.
kacau hingga sebati.
Ayak tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik ke dalam mangkuk lain.
Masukkan keju dan gaul rata.
Tuangkan adunan cecair ke dalam adunan tepung tadi.
Gaul dengan senduk hingga sebati tetapi masih nampak berketul dan berat.
Panaskan ketuhar terlebih dahulu.
Tuangkan adunan ke dalam cawan muffin 3/4 penuh.
Tabur badam.
Bakar selama 20minit/200'C.

sebelum


selepas


Untuk memastikan muffin telah masak sempurna, cucuk muffin dengan lidi hingga ke dasar muffin tersebut dan tarik semula keluar.
Jika ada yang terletak pada lidi, muffin belum masak lagi.

RM2 untuk 1 cup.

3 comments:

  1. fika..rupa dah ada. rasa amacam??nmpk sdap tuu! :D

    ReplyDelete
  2. biha, kita tak makan pun, minat buat je tak minat makan hehe, family cakap sedap^^

    ReplyDelete