Dec 24, 2012

Garlic Roll

Assalamualaikum.

Garlic Roll ini sebenarnya roti yang di mana bahagian dalamnya ada sedikit garlic. Rasanya? Ehem, 1 family cakap sedap. Lembut dan gebu. Eh bunyinya macam pelik pula. Biarkan sahaja. 


Bahan Roti:
3 cawan tepung gandum (Fiqa guna tepung roti)
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2-3 sudu besar olive oil

Campur semua bahan kecuali minyak dalam bekas, uli sehingga menjadi doh yang lembut. 
kemudian letak minyak dan uli lagi hingga sebati. 
Biarkan doh rehat dalam masa 45minit dan pastikan bekas doh di tutup dengan kain bersih lembap. 
Doh akan naik sekali ganda.
Sementara tunggu doh naik, sediakan Garlic Spread pula.

Setelah doh naik, uli sekejap dohnya. 
Bahagikan jadi dua doh yang sama berat/saiz. 
Gelek doh menjadi 4 segi sama. 
Sapukan Garlic Spread di atasnya dan gulung doh tersebut. 
Potong doh menjadi 4 bahagian. 
Setelah kedua-dua doh dipotong, akan jadi 8bahagian/8roll.

Sapu sedikit butter pada tray, susun doh dan tutup semula doh dengan kain lembap.
Tunggu 30minit untuk doh naik sekali ganda lagi(penat menunggu je hehe).
Sapu kuning telur pada bahagian atas Garlic Roll.
Bakar selama 20minit/180'C.

Untuk pastikan roti sudah masak sepenuhnya, jentik bahagian bawah tray, jika berbunyi ''kosong'', roti tersebut telah masak.


Bahan Garlic Spread:

50 gm Butter bergaram (suhu bilik)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)

2 pokok daun ketumbar (dicincang halus)
secubit garam
sedikit lada hitam kisar 
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan

Lebih sedap jika kita makan bersama Sup Cendawan yang panas.
Ya Allah, lapar pula perut ini.







RM10 untuk 1 adun.


No comments:

Post a Comment